Cercis

Cercis siliquastrum, de judasboom, bloeit met opvallende roze vlinderbloemen. De Judasboom is een naaktbloeier waarbij de bloemetjes groepsgewijs op de takken en de stam staan. Een opvallende verschijning in een tuin!

Voor de naam van de Cercis siliquastrum bestaan meerdere verklaringen die te maken hebben met de bijbelfiguur Judas. Volgens een verklaring zou Judas zich verhangen hebben aan deze mooie boom. Een andere verklaring heeft te maken van de verkleuring van de bloemen van Cercis siliquastrum die het gevolg zouden zijn van het tonen van berouw nadat Judas Christus verraden heeft.

Na de bloei loopt het hartvormige blad van Cercis siliquastrum uit en worden de lange roodbruine peulen met de zaden gevormd.

De hoogte van de langzaam groeiende Cercis siliquastrum bedraagt uiteindelijk circa 8 tot 10 meter. De breedte bedraagt dan 5 tot 6 meter.

Vanwege de geringe hoogte is Cercis siliquastrum ook geschikt voor de wat kleinere (stads)tuin. Meestal is de judasboom alleen verkrijgbaar als meerstammige boom (= sierheester).